Ürgilm, haldjad, jumalannad ja esivanemad

Ürgilm, haldjad, jumalannad ja esivanemad

Muistne tarkus eesti mustrites, muinaslugudes ja regilauludes

Riina Grethiel Leppoja

Minevikupärandi meenutamine ja lahtimõtestamine on juurte taastamise ja väe tagasivõitmise teekond. Kuigi meie pärandis säilinud tarkus on kodeeritud, ei jää see oma sügavuselt alla teiste traditsioonide kõrgvaimsetele õpetustele. Mitmed erilised sümbolid meie regilauludes ja muinaslugudes (sinisirje lind, kalaneitsi, suur tamm, kullaketrajad jne) varjavad endas ääretult võimast ja kõrgsageduslikku energiat, mida siin maal varasematel ajastutel üsna regulaarselt genereeriti. 

Töö mustrite ja sümbolitega ning vahetu suhtlemine loodusega on olnud alati osa meie valgustunud Esivanemate tarkusest. Neilt õppides võime omandada oskuse muuta oma keskkond puhtaks maaks, kus kohtame haldjaid, jumalusi ja Esivanemaid ning kus kõik olevused ilmuvad kaitsjate, nõuandjate ja abistajatena – kus linnud annavad nõu ning ussid edastavad tarkuse ja ravitsemise sõnu ning õpetavad pettekujutlustest vabanemist. 

Paljud sümbolid meie vanemas pärandis on väga ehedal kujul ürgilmast ehk puhtast algolekust pärit ilmutused, mis on eelnevate põlvkondade poolt mõne kunstilise väljendusvahendi abil jäädvustatud. Need sümbolid on teetähised, mis on otsekui märkidena maha jäetud, et meil oleks võimalik leida tagasitee selle juurde, mida läänemeresoome kultuuriareaalis kunagi teati ja kogeti. Siiski ei käsitleta käesolevas raamatus ainult visuaalseid mustreid, vaid ka sõnalisi kujundeid – mõistatuslikke sümboleid, mida kohtame muinaslugudes, nii eestlaste kui soomlaste eepostes ja muidugi ka regilauludes. 

Kui õpime aru saama meie muistses pärandis peituvast sümbolite keelest, siis siseneme otsekui kullaketrajate poolt loodud hiilgusesse, mis on omane väga puhtale olemistasandile. Esivanemad mõistsid, et puhas teadvus ning tasakaalustatud elamisviis on loomupärane nii kehale kui kogu elusloodusele. Nad tundsid õnneliku elu valemit ja oskasid luua ühendust puhta energiaga, keskendudes teatud punktidele oma kehas, mida aitasid võimendada mustrid meie rahvarõivastel, või tuues ohvriande looduslikes väepaikades. Sel viisil suundusid nad ürgoleku loomiseelsesse puhtusesse ehk puhta väe seisundisse, mida kasutasid nii loomiseks, tervendamiseks kui ka teadmiste hankimiseks.   

Uurides vanu regilaule ja geomeetrilist ornamenti, on võimalik taastada meie muistsete praktikate tuumolemust ning saada osa ka neis peituvast headuseväest ja tarkusest. Kõige vanemad regilaulud on omamoodi mantrad või juhitud meditatsioonid, mille eesmärgiks oli viia nii laulik ise kui ka kuulajaskond erilisse teadvuseseisundisse. Lauliku hääl, regivärsside sõnad ja rütm tõstsid kuulajad kõrgemale tavamaailmast ning nende teadvuses avanes uks vaimse energia ning muistsete Esivanemate või endisaegsete jumalate õnnistuste juurde. Laulude abil genereeriti erinevaid seisundeid, kuid müütilise sisuga laulude esitamise peamine eesmärk oli luua ajatu ruum, kus maagia, tervendamine ja loomine võimalikuks said. Laulikud olid sagedasti naised ning need müütilise sisuga laulud tekitasid transilaadseid seisundeid ja lendamise tunnet, viies kuulajad rännakule ajatutesse dimensioonidesse. 

Autor on aastakümneid uurinud ja praktiseerinud erinevate maade ja religioossete traditsioonide esoteerilisi õpetusi ja valgustumisele viivaid meetodeid ning jõudnud tõdemuseni, et mitmed meie rahvalaulud ja geomeetrilised kirjad on katked väga mitmetasandilistest ja komplitseeritud meditatsiooniprotsessidest. Need sarnanevad paljuski Indias, Hiinas ja Tiibetis tuntud jumaluse- või sümbolijooga praktikatega, mis võimaldavad esile kutsuda väga kõrgeid ja puhtaid teadvuseseisundeid. Käesolevas raamatus on vaatluse all meie muinaspärandisse jäetud erilised sümbolid hämmastavast informatsioonist, tuumjuhistest ja meditatsioonipraktikatest, mida Eesti aladel kunagi teati ja kogeti. Lisaks sellele sisaldab raamat ka võtmeid, kuidas neid võimsaid ja väga mitmekihilisi sümboleid enda jaoks lahti kodeerida. 

Sisukord

Sissejuhatus

I peatükk
Läänemeresoomlaste ajaloolisest ja mütoloogilisest taustast 

II peatükk
Ürgilm ja muistsed jumalannad
Ürgilm
Suure Jumalanna pühitsused
Linnaemad
Suure Jumalanna pühapaigad
Suure Jumalanna avaldumiskujud
Lesknaise tütred – Linda, Salme ja Ann
Kuldnaine

III peatükk
Sümbolid ja tegelaskujud eepostes "Kalevala" ja "Kalevipoeg"
Sampo ehk sammo
Põhjala Emand
Ilmarine
Väinämöine
Lemminkäine
Saarepiiga – kuu- ja merepreestrinna
Ego surm ja sisemise jumalikkuse äratamine
Kalevipoeg

IV peatükk
Jumalannad ja ilmatütred eesti regilauludes
Salme laul
Loomislaul ja Suur Jumalanna
Meri õue all
Suur tamm
Ilmatütar
Imeline koda
Imeline emand ja kosmiline elumuna

V peatükk
Ann, Kalaneitsi ja alateadvusesse laskumine
Mõistatuslik Ann
Kalaneitsi
Naiselik pühitsusteekond
Unenägemine
Unenägu Esivanematest
Kalaneitsi laul
Alateadvusesse laskumine

VI peatükk
Puhas algolek, vaimuleek ja ülekandeliinid
Haned kadunud
Vaimuleeki edasiandvad ülekandeliinid
Alakõhuvärav
Kaks rännakut ülekandeliinide taastamiseks
Tähelepanekuid eelnevate rännakute kohta
Ülekandeliinide taastamise võimalus
Abi vaimuleegi süütamisel
Tühjuseõpetused: mahamudra ja dzogchen
Esivanemad ja sümbolite tõlgendamine

VII peatükk
Muinasjuttudes sisalduv tarkus
Kullaketrajad
Arutelu kullaketrajate loo teemal
Tark mees taskus
Põhja konn
Naagad ja õnnemunake
Rännak Esivanemate juurde

VIII peatükk
Vikerkaarevalgusekeha loomine meie muinaspärandis
Loomislaulu sisu ja sümbolid
Loomislaulu tekst
Vikerkaarevalguskeha meditatsioon 

IX peatükk
Geomeetrilised mustrid, märgid ja sümbolid
Meie vanimad kirjad
Mandalalaadsed mustrid muinasajast 
Vaimsed sõnumid ja mütoloogilised tekstid eesti ja liivi kirivöödel 
Hüperborealaste vibratsioon
Mustrid kirikannude kaantel
Veel Linda, Salme ja Anni sümboleid
Ilmasammas vaalikurikal

X peatükk
Ussid, lohed ja koduhaldjad 
Ürgilma valvurid
Naagad ehk maduolendid
Lohed
Koduhaldjad
Portaal Sise-Maale

XI peatükk
Hüperborea kingitused Eestile ja kogu maailmale
Sise-Maa puhas energia
Hüperborea, Lemuuria ja Atlantise kuvandid
Eesti ja Hüperborea
Lõpetuseks

Lisaks lühilugu
Naissaare kroonikad
Ühe preestrinna mälestused

Raamat sisaldab värvilisi pilte muistsetest jumalannadest ja teistest mütoloogilistest tegelaskujudest. Teksti ilmestavad ka loodusfotod väepaikadest, mandalad, sümbolid ja näited geomeetrilisest ornamendist. 

Raamatus on 344 lehekülge. 


Hind: 37.44 EUR /31.44 EUR

Tekst valgusesaar.comArray ( [0] => Array ( [lng_id] => 0 [lng_ord] => 0 [short_name] => GLOB [lng_name] => Globaalne ) [1] => Array ( [lng_id] => 1 [lng_ord] => 0 [short_name] => EST [lng_name] => Eesti ) [2] => Array ( [lng_id] => 2 [lng_ord] => 0 [short_name] => ENG [lng_name] => Inglise ) )