Kuldnaise väeripats

Kuldnaise väeripats

Mõõdud ca 2,7 x 4,5 cm. Ümara suurendava klaasiga!

E. M. Leppoja

Mitmete allikate põhjal austasid eestlased ja soomlased muistsel ajal Kuldnaist, kelle nimi oli Jumala. See Kuldne Emand oli kõikide jumalate ema, maa- ja päikesejumalanna, kes oli endasse integreerinud Kuu ja tähtede energiad. Kuldnaist ehk Kuldset Emandat austasid ka mitmed teised soomeugri rahvad. Sümboolselt väljendab Tema olemust sampo, eestlaste sammo ehk ilmasammas ning Ta on külluse ja õnne tagaja, aga ka maailmakõiksuse kesktelg, mis ühendab Maad ja Taevast. Kuldnaine on Maa peale laskunud Suur Jumalanna, avatar, kelle kingituseks on lõputu küllus ja viljakus, sest oma kohalolekuga loob Ta harmoonilise ja korrastatud mandalaruumi kuldajastus elamiseks. Kui eestlastel on Ta Linda ehk Viru Aka, siis soomlaste eeposes on Temaga kõige enam ühenduses Ilmarine, sest ka Ilmarise naises oli Kuldse Emanda kohalolek algselt esindatud. Lisaks on Kuldnaine üks võimalik avaldumiskuju Sinisirje linnule, kelle imekaunis olemus on igavikuline ja mõõtmatu. Teda iseloomustab imekaunis ja kogu kõiksuses vastu kajav sillerdav helide kaskaad ning säravate värvide ja mustrite küllus. Sinisirje linnu ja Kuldnaise seos väljendub sarnaselt esoteerilistes traditsioonides tuntud mõistetele valguskeha (Sinisirje lind) ja kehastunud vaim (Kuldne Emand).  

Eesti muistsete jumalannade kohta leiate rohkem infot Riina Grethiel Leppoja raamatust "Ürgilm, haldjad, jumalannad ja esivanemad"

Materjal: Hõbetatud tsingi sulam (plii ja nikli vaba) ja kumer suurendav klaas. RoHS nõuetele vastav. 



Hind: 12.00 EUR

Tekst valgusesaar.comArray ( [0] => Array ( [lng_id] => 0 [lng_ord] => 0 [short_name] => GLOB [lng_name] => Globaalne ) [1] => Array ( [lng_id] => 1 [lng_ord] => 0 [short_name] => EST [lng_name] => Eesti ) [2] => Array ( [lng_id] => 2 [lng_ord] => 0 [short_name] => ENG [lng_name] => Inglise ) )